Sunday, February 18, 2007

Εντάξει λοιπόν να παίξω. Την πρώτη πρόσκληση την απέφυγα, αλλά το πράγμα πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας και είπαμε τυχάρπαστος, όχι ακατάδεκτος (Δε χρειάζεται να γράψω περί τινος πρόκειται γιατί οι λίγοι που έρχεστε εδω το γνωρίζετε ήδη)

Λοιπόν πέντε πράγματα γα μένα

1. "Ανεκλάλητος Παράδεισος" (Επιθυμία)
2. "Και διχως σε η Άνοιξη υποχθόνια προωθεί τα καρποφόρα της" (Φόβος)
3. "Λάμπει μέσα μου κείνο που αγνοώ μα ωστόσο λάμπει" ή "Άοσμος κι όμως πιάνεται όπως ανθός απ' τα ρουθούνια ο θάνατος" (Γνώση)
4. "Άραγε να 'ναι η μοναξιά σ' όλους τους κόσμους ίδια; " ή αλλιώς "σα φαντάροι απολυμμένοι που κανείς δε περιμένει" (Απορία)
5. "Ζωή σε σπούδασα μα ξέχασα να ζήσω, ποιος το χαμένο μου καιρό θα φέρει πίσω" (Απολογισμός)

Και επειδή αν αρχίσω να παίζω δε σταματάω με τίποτα τα γράφω κι αλλιώς και μάλλον πιο αληθινά (έτσι κι αλλιώς δε με ξέρει κανείς)

1. Κατά βάση άνθρωπος ηδονιστής. Πέτυχα περισσότερο ως ασκητεύων στο όρος της ενοχής (Πέρασαν χρόνια για ν' αποκτήσω αγαπημένο βιβλίο κι αυτό ήταν η Δίκη του Καφκα ή ακριβέστερα οι δυο τελευταίες σειρές του βιβλίου (Δεν ορκίζομαι ότι πήρα μυρουδιά γιατί το έγραψε ο Φραντσ). "Σαν το σκυλί!" είπε και ήταν σαν να έλεγε πώς η ντροπή θα επιζούσε περισσότεο από τον ίδιο")
2. Κατά βάση άνθρωπος φοβισμένος. Έπεισα πολλούς για το θάρος μου (Μέχρι και στην πίεση της τηλεορασης άντεξα όταν κάποτε με περίλαβε).
3. Κατά βάση άνθρωπος ανίδεος. Με θαύμασαν πολλοί για τις γνώσεις μου (Τσ...τσ..τσ...πόσα ξέρει ο άνθρωπος. [Παρ' ολίγο θύμα δολοφονίας, ερωτώμενο(ς) τι ήθελε ο επίδοξος δολοφόνος στο σπίτι του στις δύο το πρωϊ, απάντησε "Πάντως όχι να διαβάσουμε Μπωντλαίρ!" και ο πολύξερος τον άφησε ενεό, όταν χαριτολογώντας του απάντησε "Ναι, εκτός κι αν κρατούσε στα χέρια του του "Τα άνθη του κακού". Δεν τα είχα διαβασει τότε και τώρα μια αμυδρή εικόνα έχω..αλλά το κομμάτι μου το' κανα])
4. Κατά βάση άνθρωπος μοναχικός. Κανείς δε πήρε μυρουδιά (Και πως να το πάρει δηλαδή οταν έχει απέναντι του έναν θορυβώδη τύπο που λεει τριακόσια ανέκδοτα στη σειρά -πριν το μυαλό μου κάνει φορματ- και το στόμα του είναι γενικώς απύλωτο, αρκετά βρώμικο -το πλένω μη πάει ο νους σας εκεί- και με μια άποψη για κάθε τομέα του επιστητού και ίσως όχι μόνο του επιστητού).
5. Κατά βάση άνθρωπος ευαίσθητος. Μπούρδες. (Εδώ δεν έχει συμπλήρωμα. Απλά μπούρδες)

¨Αντε να σας τα πω κι αλλιώς
1. Το δυό χιλιάδες είχα γεννέθλια. Εκλεισα τα σαράντα. Από τότε δεν ασχολούμαι με την μέρα της γέννησης μου.
2. Στο κρανίο μου παραμένουν μαλλιά που προτίμησαν την ατίμωση από την πτώση.
3. Δεν πάω σε γιατρούς, αν και η χοληστερίνη μου και η αρτηριακή πίεση είναι ανυπάκουες σε νουθεσίες ήδη από τα τριάντα μου. Θέλω να πεθάνω υγιής.
4. Κάποτε απόκτησα ένα τίτλο. Πορεύομαι μ' αυτόν γιατί σχεδόν κανείς σ' αυτόν τον τόπο δε σκέφτηκε ποτέ να θέσει τους τίτλους υπό αμφισβήτηση.
5. Πέτυχα και κάτι σπουδαίο πραγματικά. Εχω αποκτήσει με τη γυναίκα μου - ζω μαζί της τα τελευταία τριάντα χρόνια-, δυο αγόρια ομορφότερα και ευφυέστερα ακόμη κι απ' τον πανέμορφο και πανέξυπνο πατέρα τους (ήδη φαντάζομαι μερικά σχόλια που θα μπορούσαν να γραφούν γι' αυτο το τελευταίο, αλλά ας είναι..είμαι σίγουρος)..

Εεεε φτάνει. Οκ Οκ σταματώ
Απ' αυτούς που θα ήθελα να δώσω την μπάλα είναι οι τρεις που μου την έδωσαν. Εχω πρόβλημα δηλαδή γιατί ετσι κι αλλιώς ξέρω λίγους.
Απ' αυτούς που διαβάζω λοιπόν εκτός από τους swicth off, τιποτα και jojo που με προσκάλεσαν και τη herinna, που ήδη κλήθηκε από άλλους, κάνω πάσα στην
oulaloum.blogspot.com (μ' αρέσουν πολύ τα γραπτά της),
paidiskh.blogspot.com (μ' αρέσει ο Πίργκηπας :-))
wwwbebe-bebelac.blogspot.com (μ' αρέσουν οι κρέμες της)
aspastosblogspotcom.blogspot.com (μ' αρέσουν τα φύρδην μίγδην πράγματα)
metofeggariagalia.blogspot.com (σε ποιον δεν αρέσει να' ναι με το φεγγάρι αγκαλιά)
Ελπίζω να μπει και κανένα γκολ.

18 comments:

Anonymous said...

κατά βάση άνθρωπος,λοιπόν! Μπορείτε (αν και δεν είμαι εγώ να δώσω την άδεια) να είστε περήφανος γι' αυτό.
Τώρα θυμήθηκα το "μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο..." πάει γάντι και με το κλίμα της μέρας.

Μ' αρέσουν τέτοια "ανοίγματα" και πολλά θέλω να πω. Αλλά ακόμη και μετά από αυτό,μου μένει αδιευκρίνιστο αν είστε κατα βάθος άνθρωπος που δέχεται την κριτική για τέτοια θέματα,έπειτα από μια ζωή.
Το λέω για να ξέρω αν έχω δικαίωμα να κάνω μερικές μικροαλλαγές στο αρχικό κείμενο-σαν αυτές που κάνουν οι δημοσιογράφοι (ανάλογα τι θέλουν να τονίσουν στα δελτία.)

α, και πώς στέκεται ένας 'τυχάρπαστος' απέναντι στην τύχη του? Επίσης αδιευκρίνιστο αν την ευγνωμονείτε ή θα την προτιμούσατε αλλιώς.

Ελπίζω να ξανασερφάρετε με το πέρας του αγώνα.
Αν όχι, καλό βράδυ:)

Alkyoni said...

αναμενόμενα :)
πάντα ευτυχισμένοι

tyharpastos said...

Χαίρομαι που θυμηθήκατε το "μάσκα δεν έχω να φορώ" του Θανάση που αγαπώ πολύ.
Δέχομαι οποιαδήποτε κριτική και μπορείτε να πείτε ελεύθερα ότι τραβάει η ψυχή σας και να αλλάξετε ό,τι θέλετε. Θα εχει ενδιαφέρον νομίζω. Άλλωστε είναι κάτι που συνηθίζω να το κανω με τα κείμενα άλλων.
Ένας "τυχάρπαστος" είναιευχαριστημένος από την τύχη του, αφού τυχάρπαστος, κατα Μπαμπινιώτη είναι "αυτός που αναδείχτηκε σε ορισμένο τομέα όχι λόγω των ικανοτήτων του, αλλά λόγω τυχαίων περιστάσεων τις οποίες εκμεταλλεύθηκε.
Καθώς η ζωή είναι ουσιαστικά η επιλογή μιας εκδοχής που αλήθευσε και ο αποκλεισμός μύριων άλλων, που θα μπορούσαν να τρέξουν, είναι φανερό ότι πάντα υπάρχει άφθονος χώρος να μην ευγωμονείς την τύχη σου, για τις μύριες εκδοχές που δεν αλήθευσαν, αφού αυτό που θα μπορούσε να συμβεί, ειναι ανοιχτό σε κάθε είδους φαντασιώσεις. Ομως, ζωή είναι αυτό που συνέβη. ΄Τα άλλα είναι για να 'χαμε να λέγαμε. Δε υπεκφεύγω. Ναι, υπάρχουν πολλά πράγματα, που με κάνουν να σκέφτομαι πολλές φορές, ότι αλλιώς θα ήταν καλύτερα. Ομως και πολλά πράγματα για τα οποία λέω "ευχαριστώ, καλά είναι κι έτσι". Καμμία προτωτυπία δηλαδή.
Καλημέρα και περιμένω τη συνέχεια.

tyharpastos said...

@αλκυονη
Τόσο προβλέψιμος δηλαδή!!
Ευχαριστώ για την ευχή και αντεύχομαι.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Εξαιρετικό:
παρ. 3 και 4 από την πρώτη πεντάδα και παρ. 3-5 από τη δεύτερη!!!!!!!
Για μένα τώρα:
Τα 'πα ότι έπρεπε να πω
τί θέλεις παραπάνω;
Ψηλά τον πήχυ μου 'βαλες
πηδώ και δεν τον φτάνω...
(Υ.Γ. περί της ενεότητός μου η αναφορά μου στον πήχυ)

Τίποτα said...

Κατά βάση όμορφο ποστ, για μια ακόμη φορά:)

herinna/ said...

Τώρα σε μάθαμε κομματάκι περισσότερο. Από τα 17 στα βάσανα λοιπόν; Τέτοια νά ναι τα βάσανα με τέτοια τύχη τριαντάχρονη κι όλας.
Αν λες 300 ανέκδοτα ανέκδοτα τη μέρα μου λέει μεγάλο μνημονικό επίσης και διάθεση για να διασκεδάζεις τους άλλους, ωστόσο αν καθόμασταν σε κανένα ταβερνάκι με παρέα, άντε να άντεχα μέχρι το δεύτερο. Στο τρίτο θα έπεφτα με τα μούτρα στο πιάτο. Κάποτε μου είπες πως είχα κότσια που έβρισα έναν φαστφουντά, εγώ βρίσκω πως έχει κότσια αυτός που λέει κάτι σαν αυτό
"Πορεύομαι μ' αυτόν γιατί σχεδόν κανείς σ' αυτόν τον τόπο δε σκέφτηκε ποτέ να θέσει τους τίτλους υπό αμφισβήτηση".
Έχεις μπροστά σου έναν λοιπόν.
Για την ευαισθησία σου, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, ένεκα του ότι χρόνια πολλά την έχω αμφισβητήσει σαν χαρακτηριστικό αφότου έγινε μόδα χιχι.
Για τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου να τους χαίρεσαι, για σένα,
κάλλιο αργά παρά ποτέ (δεύτερο χιχι)

Παιδίσκη ερωμένη said...

Aποδέχθηκα τη πρόταση..
Και δεσμεύομαι να διαβάσω πιο προσεκτικά το ποστ σου το βράδυ..
Τώρα ξημέρωσε, δεν λέει... ;)

Ευχαριστώ, φιλιά..

So_Far said...

Τυχάρπαστε αυτή η απάντηση με τα 'Ανθη του Κακού' με έστειλε αδιάβαστη.. ( συγνώμη για τον όρο αλλά δεν έχω κάτι καλύτερο τώρα να πω ). Και νομίζω ότι μου τα είπε όλα για σας..
Κλείνω με τις 2 τελευταίες φράσεις της 'Αισθηματικής Αγωγής' του Μπωντλαίρ:

"Εδώ βρίσκεται ό,τι καλύτερο είχαμε", είπε ο Φρεντερίκ
"Ναι, ίσως. Εδώ βρίσκεται ό,τι καλύτερο είχαμε" είπε ο Ντελωριέ.

Καλή σας μέρα..

takis said...

Κρίση αυτοαποκαλύψεων-αναλύσεων?!!..επιδημία στη μπλογκόσφαιρα...Ωραία, επιτρέπετε σχόλιο?
1. Ηδονιστής?, και εγώ την ίδια άποψη έχω σχηματίσει για σένα από τον λίγο καιρό που σε ξέρω.
2. Φοβισμένος?, δεν με πείθεις όσο και αν προσπαθείς να ντριπλάρεις με το "έπεισα πολλούς για το θάρος" μου...σίγουρα πιστεύω ότι δεν διστάζεις να λες αυτό που πιστεύεις (το έχω τσεκάρει αυτό σε διάφορα blogs!)και αυτό για μένα σημαίνει γενναιότητα.
3. Για "ανίδεος" το κάνεις το κομμάτι σου.., συμφωνώ!..
4.Μοναχικός? Δεν θα το έλεγα και ούτε θα "λυπηθώ" κάποιον με 300 ανέκδοτα στη σειρά για να τον πω μοναχικό...εκτος αν εννοείς ότι "στη ζωή γεννιόμαστε μόνοι κλπ...."
5. Ευαίσθητος? Ναι θα έλεγα αλλά και σκληρός στην υποστήριξη της γνώμης του μέχρι τέλος(χωρίς έλεος!)
1Α. Δεν με πείθεις οτι δεν ασχολείσαι με τη μέρα της γέννησης σου...οποσδήποτε θα σου τη θυμίζουν τα παιδιά σου!(Δυστυχώς)
2Β. Αχ τα μαλλιά...τα άτιμα!...(τα δικά μου δεν δέχτηκαν την ατίμωση..)
3Γ. Σύμφωνος και με τους γιατρούς.
4Γ. Συμφωνώ,κάποτε πρέπει να αρχίσει η αμφισβήτηση των τίτλων( σκέψου το γλέντι που έχει να γίνει τότε..)
5Δ. Αυτό τι το ήθελες?! Ρώτα τη γυναίκα σου και πάνω από ολα τα παιδιά...για να δούμε αν θα συμφωνήσουν..(ο πατέρας είναι εξορισμού ο πιό όμορφος σε αυτη την ιστορία...μη το χαλάς!)για το έξυπνος ...ασε, γιατι η νέα γενιά μας κοιτάει από μακρυά χαμογελώντας θυμωμένα...

Υ.Γ Μάλλον εσύ και η Switch off πρέπει να αρχίσετε να λέτε και κανένα ανέκδοτο..αντε να σκάσει το χειλάκι μας λίγο!

bebelac said...

Δεν το θεωρώ πρέπον να σχολιάσω ό,τι σχολιάζεις για τον εαυτό σου... Συγχαρητήρια για το "άνοιγμα' και ευχαριστώ για την πάσα, μόνο που ίσως αργήσω γιατί πρέπει να σκεφτώ.... τα σέβη και τα χαιρετίσματά μου!

paraxeno said...

τώρα δηλαδή που επέλεξα κι εσένα τι κάνω; για το παιχνίδι των πέντε...

το λινκ μια φορά είναι εδώ και ας πρόλαβε άλλος

http://paraxenies.blogspot.com/2007/02/55.html

Alepouditsa said...

Μια χαρά μου ακούγονται όλα αλλά...ιδικά το 5 είναι πολύ-πολύ όμορφο!

Να τους χαίρεσαι!

fish eye said...

σ ευχαριστω πολυ για την προσκληση..αλλα τα ειπα..τα ειπα ..(κατα το δωσαμε..δωσαμε..)
επισης ειναι ωραια να εισαι με το φεγγαρι αγκαλια..αλλα ειναι ολοφανερο πως μονο εγω εχω το προνομιο..για εσας τους κοινους θνητους..κοβω εισιτηρια..κανω κρατηση θεσεων..:))

jojo said...

αν και εμένα με έριξες όταν σου έκανα πάσα,
τελικά χαίρομαι που σε πείσανε να τα γράψεις...
είδες που τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο?

μια χαρά μας τα είπες τυχάρπαστε! :)

tyharpastos said...

@ Προς όλους.
ΑΝ αρχίσω να απαντώ θα το ρίξουμε σην ψυχανάλυση δι αλληλογραφίας και δεν ξέρω αν ενδείκνυται.
Περιορίζομαι να σας ευχαριστήσω για τα κόπο σας να τα διαβάσετε και να τα σχολιάσετε.
@Jojo
Γειτόνισσα δεν ήθελα να σε ρίξω φυσικά. Ηθελα να το αποφύγω. Αλλά το πράγμα πήρε διαστάσεις επιδημίας και προσβλήθηκα από τον ιό.
:-)

Αγγελική Στ. said...

Μ' αρέσει που αποκαλυφθήκατε πολλάκις!! (Ε, αυτό με τα άνθη του κακού, όσο σεμνός και αν είστε ήταν πανέξυπνο!! Τα συγχαρητήριά μου! -αν και δεν τα έχεις ανάγκη-)

tyharpastos said...

@sunshine
Ευχαριστώ:-)